Zakynthos – paradisul pierdut al Greciei

Nu am putut să vizitez toate insulele Greciei în această vară (deşi mi-aş fi dorit foarte mult), dar am experimentat Zakynthos împreună cu câţiva prieteni şi vă prezint aici câteva dintre impresiile mele de turist. Zakynthos, sau Zante, cum au numit-o veneţienii, este o insulă de mărime mică localizată în vestul Greciei, lângă insulele Kefalonia şi Ithaca, toate înconjurate de apele Mării Ionice.

Navagio beach

Animată de viaţă încă din neolitic, prezentă în istoriile lui Herodot, stăpânită de Ulise, ocupată pe rând de romani, veneţieni, turci, ruşi, francezi şi englezi, Zakynthos a redevenit parte oficiala a Greciei abia în 1864. Însă ordaliile istorice parcă nu au fost suficiente pentru Zakhyntos. Aflată pe o importantă falie tectonică, insula a fost distrusă aproape complet în august 1953 ca urmarea a patru cutremure.

zakinthos insula

După cutremur, întreaga infrastructură a insulei a fost reconstruită şi îmbunătăţită, construindu-se şi un aeroport. Pentru a păstra în amintire imaginea insulei dinaintea dezastrului, a fost construit şi un muzeu care păstrează fotografii de dinainte şi de dupa cutremurul din 1953, oferind o comparaţie interesantă între cele două instanţe temporale ale insulei Zakynthos.

insula zakynthos

Pentru a ajunge pe insulă, se poate zbura cu avionul în principal pe ruta Atena – Zakynthos. Pentru cei ce preferă să utilizeze autovehicule, există un feribot ce leagă Killini de Zakynthos (oraşul principal al insulei), dar şi câteva feribot-uri ce leagă porturi mai mici de pe Zakynthos de Kefalonia, cum ar fi portul Agios Nikolaos, de exemplu.

sejur zakynthos

În funcţie de tipul de vacanţă pe care vi-l doriţi, există mai multe posibile destinaţii pe insulă. Dacă doriţi linişte, dar vreţi să fiţi şi aproape de mare, găsiţi o serie de mici localităţi în nord estul insulei, cea în care ne-am cazat noi fiind micul port Agios Nikolaos (Sf. Nicolae). Pe latura estică a insulei mai găsiţi localităţile Askos, Alykes, Alikanas sau Tsilivi, acestea din urmă ceva mai animate de turişti şi mai potrivite pentru cei ce doresc şi distracţii nocturne.

zante beach

Dacă doriţi plaje mai pustii sau distracţii nautice, regiunea sud estică de coastă între Argassi, Vassillikos şi Gerakas vă oferă toate aceste lucruri. Puteţi găsi aici plaje interzise deoarece sunt folosite de broaştele ţestoase pentru a depune ouă, dar şi plaje unde acestea au cuiburi în zone protejate, cum ar fi plaja Gerakas. Sporturi nautice (scufundări, ski jet, flying fish, banana şi multe altele) pot fi practicate în principal în zona plajei Sf. Nicolae, situată între Vassillikos şi Gerakas.

zante sejur

Dacă doriţi să fiţi mai aproape de distracţiile nocturne, cea mai potrivită locaţie este Laganas, principalul orașel al insulei, animat de tineret de dimineață până noaptea târziu. Aici gasiți cluburi diverse, axate în special pe satisfacerea gusturilor tinerilor, muzica house și disco prezentă în cluburile din Laganas fiind principala sursă de distracție pentru vizitatori. Plajele aici au tendința de a fi mult mai aglomerate decât în celelalte părți ale insulei.

zante boats

Pentru cei interesați de zone mai muntoase, acestea sunt accesibile în interiorul insulei, existând aici câteva localități cu o arhitectură interesantă, cum ar fi Volimes sau Agios Leon (Sf. Leon). Există de asemenea o serie de mănăstiri ce pot fi vizitate în interiorul insulei, acestea fiind o destinație frecventă a turiștilor ce doresc să experimenteze întreaga paletă de atracții a insulei Zakynthos.

cliffs zakynthos

Indiferent însă de locația în care sunteți cazați, aveți acces facil din aproape toate localitățile la majoritatea tipurilor de croaziere ce se organizează în jurul insulei, deoarece aceasta are câteva locuri extrem de interesante și de frumoase, în general în zone inaccesibile cu mașina direct de pe insulă.

zakynthos

În extrema nordică a insulei puteți vizita peșterile albastre (Blue Caves), numite așa datorită formațiunilor stâncoase erodate de apa de un albastru ireal al Mării Ionice. Aici puteți înota în apa extrem de limpede și curată, urmărind atât fauna marină ce viețuiește în aceste locuri, cât și formațiunile stâncoase interesant sculptate de eroziunea seculară a apelor.

beach zakynthos

Dacă vă atrag plajele pustii și misterioase, puteți vizita faimoasa epavă a insulei Zakynthos, eșuată intenționat de un traficant de țigări în 1983 pe o plajă pustie din nord vestul insulei. De o frumusețe mirifică, Navagio Bay (Shipwreck) este laudată a fi una dintre cele mai frumoase zece plaje ale lumii. Accesibilă doar pe mare, Shipwreck este o destinație obligatorie dacă vă petreceți vacanța pe Zakynthos. Este impresionantă și priveliștea de pe stâncile de deasupra plajei, zonă accesibilă pe un drum turistic de lângă Volimes.

shipwreck beach

Dacă vă pasionează fauna marină, puteți face o croazieră în zona sudică a insulei, unde aveți ocazia să vedeți broaște țestoase de apă (Caretta Caretta), delfini sau chiar foci în habitatul lor natural. Pe plaja dintre Laganas și Kalamaki, chiar dacă nu vă puteți instala cu umbrela și șezlongul propriu, puteți însă închiria hidrobiciclete cu care să navigați și chiar să înotați pe lângă broaștele țestoase ce trăiesc aici.

zakynthos zante

Calitatea serviciilor oferite de Zakynthos este foarte bună, grecii fiind recunoscuți pentru faptul că știu să te facă să te simți bine în zonele lor turistice. Mâncarea, grecească în esența ei, dar suficient de variată pentru a satisface orice gusturi, este în sine o experiență unică, în special în tavernele grecești și însoțită de petrecerile specifice acestora.

grecia sejur vacanta

În concluzie, pentru o vacanță de șapte sau zece zile, Zakynthos are aproape tot ce vă puteți dori pentru a vă umple timpul cu activități, atât plăcute și relaxante, cât și dinamice și distractive. Pentru a vă bucura pe deplin frumusețile insulei, fiecare zi poate fi o experiență total diferită de ziua anterioară, putând alterna croazierele marine cu aventuri off-road, sporturi nautice sau chiar vizite la mănăstiri, în funcție de preferințele fiecăruia.

zante

zakynthos

vacanta grecia

snorkeling

sejur grecia

6 gânduri despre &8222;Zakynthos – paradisul pierdut al Greciei&8221;

  1. Am citit cu placere despre Zakyntos, locul in care ne-am petrecut vacanta si din care tocmai ne-am intors. I-as spune, mai degraba, paradisul regasit. Toate descrierile si imaginile sunt intocmai cu realitatea, dar e greu de crezut pana cand nu mergi acolo, sa te convingi. Preturile sunt de toate categoriile, in functie de standardul serviciilor solicitate, de momentul achizitiei pachetului precum si de flerul cumparatorului de a alege vanzatorul potrivit. Am luat la early booking cazare 7 nopti cu demipensiune, intr-un hotel de 3 stele. Am platit 200 euro/pers si conditiile au fost rezonabile.
    Va recomand cu toata caldura sa experimentati acest amestec de stil grecesc si venetian, de paradis coborat pe pamant. Si imi doresc sa ne intalnim la anul in Zakyntos.
    PS Pentru vizitarea insulei, am beneficiat de serviciile unei ghide autohtone, o englezoiaca stabilita de 6 ani pe insula, Helen. A fost o excursie extraordinara care a meritat toti bani iar doamna este o draguta si o informata.

  2. in septembrie ajung si eu in zakyntos am citit mult despre aceasta insula insa sunt foarte curios ce ma asteapta la revenire voi posta si eu un feedback despre aceasta insula

  3. Unul dintre motivele principale pentru a alege Zakynthos este plaja Navagio, are acel impact asupra ta de WOOOW, senzatie destul de rara mai ales dupa ce calatoresti destul de mult ! Am fost si noi in Zakynthos si am experimentat acest lucru 🙂

    Cat despre testoasele, nu sunt un mit … am vazut pe plaja Dafni o testoasa mica 🙂 si in Laganas destul de multe. In laganas recomand sa luati o hidrobicileta si sa mergeti dupa ele 🙂 E destul de fun !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s