Bulgaria vazuta in drum spre Grecia

Parca, mai mult dorind sa inteleg ce anume ii atrage pe romani in “tara castravetilor” decat sa vizitez ceva anume, am descins pentru un week-end la inceput de iunie in ex-romanescul Cadrilater. Mai intai la Balcik, la castelul Reginei Maria si apoi la Rusalka, o statiune intre doua varste, in plina reconstructie.

De la bun inceput trebuie sa fac o precizare: nu trebuie confundata Bulgaria cu statiunile “bulgaresti” de pe malul marii, pentru ca sunt doua lucruri nu numai complet diferite, ci chiar contrasteaza puternic una cu alta.
Castelul, pe care l-am mai vazut acum aproape 30 de ani, cand eram copil, nu impresioneaza catusi de putin, principalul punct de atractie fiind gradinile castelului (cam mult spus castel, cata vreme in jurul ei sunt vile mai mari si mai cochete), numite turistico-strategic: Gradina Botanica. Si de aici ma voi rezuma la a insira plusuri si minusuri.

Plusuri:

  • generatoarele eoliene – pentru mine este principala surpriza placuta. Daca la noi sunt inexistente, iar in Ungaria destul de rare, ei bine, Bulgaria profita din plin de existenta lor. Nu stiu in ce masura sunt private sau apartinand fostei regii de stat, insa ele exista, iar asta ar trebui sa dea de gandit si “pasaricilor” de la Palatul Victoria.
  • lumea pare ceva mai amabila decat la noi sau poate chiar este, insa nu trebuie comparata cu ce e dincolo de granita cu Ungaria
  • mancarea la carciuma e relativ ieftina, cata vreme consumatia pentru 8 persoane a costat 120 leva (220 lei), insa si aici as face distinctie: pestele e foarte ieftin, iar preparatele de carne sunt cam ca la noi. Portiile nu-s foarte mari, tot ca pe la noi, as zice.

Minusuri:

  • soselele – mai proaste. Fara alte comentarii.
  • jecmanirea turistului – categoric o dovada a gintei balcanice (si a lor ca si a noastra). Insa la ei chiar e hotie mai mare. Teoretic, castelul reginei Maria si gradina Botanica sunt obiective separate, cata vreme pentru ele se percep tichete diferite la intrare. Insa daca vrei sa vizitezi numai castelul sau numai gradinile nu se poate. Asa ca, pentru amandoua, ia mata, de scoate 10 leva de caciula (aproape 20 lei), ca sa vezi, ce? Niste gradini ce, sunt convins, aratau mult mai bine pe vremea reginei ca acum si un asa-zis castel care e putin mai mare decat Casa Memoriala a lui Mihai Eminescu. Cu alte cuvinte am platit ca si la Schonbrun sau Versailles si n-am vazut mai nimic. Gradinile poate ca ar fi ceva de capul lor, insa trebuie lucrat la ele, chiar daca arata mai bine ca acum 30 de ani, cand erau numai balarii.
  • nivelul de trai – sunt clar mai amarati ca noi, motiv pentru care am si facut mentiunea de la inceput. Daca in Dobrogea carutele cu roti de lemn, trase de magari au cam disparut, la bulgari sunt “reginele” soselelor.
  • orase pustii – pentru un turist de duminica, asa cum am fost eu, orasele lor arata ca dupa apocalipsa. Incredibil de pustii. Cavarna e un oras de marimea Mangaliei, insa nu se misca nimic. Doar o masina a Politiei, pe care am si depasit-o calcand linia continua, insa neputand s-o scot nici in felul asta din starea de letargie. Ce-i drept aveam circumstante atenuante: ei se deplasau cu 20/ora, iar linia continua era mai mult o amintire de pe vremuri.

2 gânduri despre &8222;Bulgaria vazuta in drum spre Grecia&8221;

Lasă un comentariu